Srí H. V. L. Púndzsa: Az igazság VAN
Filosz, Budapest, 2021.

Mindmáig a legteljesebb gyűjtemény a XX. század végének egyik legnagyobb hatású mestere, Srí H. V. L. Púndzsa, más néven Pápádzsí tanításaiból. Válogatás az 1990 és 1997 között elhangzott beszélgetésekből, melyeket az őt felkeresőkkel folytatott az úgynevezett szatszangokon (a kifejezés szó szerinti jelentése: az igazság társaságában lenni).

A könyvben szereplő beszélgetések minden oldalról körüljárják a tanítást, és végül egy gyönyörűen csiszolt gyémántot kapunk – ami, mint ahogy az kiderül, mindig is a miénk volt.

Pápádzsí 1910-ben született Pandzsábban. Szvámí Ráma Tírtha, a múlt század egyik legnagyobb indiai misztikusa az anyai nagybátyja volt. Pápádzsí nyolcéves korában ismerte fel igaz természetét, mely a harmincas évei elején virágzott ki benne teljesen, amikor találkozott mesterével, Srí Ramana Maharsival, akit a modern India legmegbecsültebb bölcsei között tartanak számon.

„A könyv számos fejezetre és bekezdésre oszlik. Ez a felosztás egyedül annak tulajdonítható, hogy a feltett kérdések más-más témákat érintenek. A kérdésekre adott válaszokban azonban egyetlen erő rejlik, és egyet jelentenek: te örök lét, határtalan és osztatlan egész vagy. Most olyasvalakivel vagy, akinek nincsenek tanításai, és aki csak egyvalamit tud mondani – és az sem tanítás –: csak maradj csendes, minden jól alakul majd, maradj csendes! Te maga vagy Isten! Mi más lennél? Itt és most, mindenütt, boldog vagy, béke vagy.